Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
ES

A hodláte své děti učit doma, nebo má i paní učitelka čekat, až se jim zachce psát či počítat (učitelku nahraď šéfem atd.)?

2 0
možnosti
Foto

Škola je vězení. Tak to cítí každé dítě. Přesto může být učení tou nejbáječnější činností v jejich životě. Stačí, když bude svobodné.

0 2
možnosti
ES

I kdyby tomu tak bylo (což si nemyslím), nemáte pocit, že má škola naučit i sebekázni, odpovědnosti a smyslu pro povinnost? Či myslíte, že lidé mají mít jen práva, soustavně se bavit a nic nepříjemného je nesmí potkat? Nepletete si svobodu s anomií a anarchií?

2 0
možnosti
Foto

Koncept současné školy. Segregace dětí podle věku, rozdělení výuky na přesné časové intervaly, je znám pod pojmem pruská kadetka. Prvotním cílem takového konceptu bylo vycepování žáků k naprosté poslušnosti k nadřazené autoritě. To je hlavním úkolem i dneška a z tohoto důvodu tak škola vlastně neselhává.

Pro všechny co nevěří automotivační síle učení založené na dobrovolnosti, doporučuji studie , které zkoumají školy typu Summerhill, nebo Sudbury Valley.

0 1
možnosti
ES

Vzhledem k tomu, že učím hodně dlouho, mám jasné představu o dětech přicházejících ze škol, které nejsou "pruskou kadetkou".

1 0
možnosti
Foto

Cituji: Škola Sudbury Valley byla po čtyřicet let nejlépe střeženým tajemstvím amerického vzdělávání. Většina studentů pedagogiky o ní nikdy neslyšelo. Profesoři pedagogiky ji ignorují, ne ze zlého úmyslu, ale proto, že ji nedokáží absorbovat do rámce svých názorů na vzdělávání. Model vzdělávání této školy není variací standardního vzdělávání. Není progresivní verzí tradiční školní docházky. Není to Montessoriho škola, Deweyho škola ani Piagetova kontruktivistická škola. Je to něco úplně jiného. Pochopení této školy vyžaduje kompletně odlišný způsob myšlení než ten, který převládá v současném vzdělávacím systému. Musíme začít s touto myšlenkou: Dospělí nekontrolují vzdělávání dětí; děti se vzdělávají samy.

https://www.mises.cz/clanky/svoboda-uceni-cast-v--629.aspx

0 1
možnosti
JP

J63i11ř46í 37P23l27í32v55a

14. 1. 2021 10:57

Milá paní, jaký je rozdíl mezi kázní a sebekázní? Jak vyučujete sebekázni?

0 0
možnosti
PK

Můžete mi prosím vysvětlit , jak vypadá svobodné učení ? Děkuji .

0 0
možnosti
Foto

Můžete začít tím odkazem co jsem uvedl výše. Tam je to docela dobře vysvětleno.

Nic si z toho nedělejte, pokud to v první chvíli odmítnete. To snad musí každý, kdo je výsledkem současného vzdělávacího systému. Pokud tomu dáte čas a podíváte se na celý cyklus a prohlédnete si i videa z té školy tak už vám to šíleně připadat nebude.

0 0
možnosti
  • Počet článků 49
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1674x
Miluju svobodu, Pipi Dlouhou punčochu, cestování a zmrzlinu. Jsem taky matka tří dětí (2002, 2008 a 2019), propagátorka unschoolingu, sebeřízeného vzdělávání, dobrovolnosti a informovanosti v oblasti práv dětí a rodičů ve vzdělávání. Píšu blog s názvem DĚTI JSOU TAKY LIDI, od roku 2012 se podílím na rozvoji iniciativy SvobodaUčení.cz, natáčím videa, přednáším a beseduju.

Seznam rubrik