Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
PJ

A nyní vážně, učte se každý co chcete, ale za své!

Marie Terezie nezavedla povinnou školní docházku z lásky k lidu. Ona zdědila zdevastované, doslova vyžrané země kde byl lid nejen hloupý, což také odpovídalo hospodářskému výsledku, ale také byl průměrně menších postav než okolní země, a to nejen ve Františkově Toskánsku ale hlavně v zemí německých. Právě kvůli tomu hospodářskému výsledku. A vojenství bylo čím dál modernizovanější atd.!

Takže zavedeme zase triviální školství do 12 let a potom, s Pánem Bohem. ;-)

1 0
možnosti
PJ

Prosím Vás, hlavně to nikdo nepřeložte do "bruselštiny", už nejsem nejmladší! ;-D

0 0
možnosti
PC

První část mě pobavila, a to docela dost.R^

Nad druhou částí je nutno se alespoň zamyslet, protože nechuť mladých lidí ke vzdělání se rok od roku rapidně stupňuje a dnešní stav je nejen tristní, ale přímo tragický. Většina mladých "studuje" jen z donucení, uvědomujíc si, že bez vzdělání toho asi v životě moc nevytrhnou a budou samozřejmě patřit k nejnižší (a nejchudší) sociální skupině.

To ale není správná motivace, protože neplyne z vnitřních potřeb, ale z tlaku okolí. Podle toho jsou také vidět čím dál horší studijní výsledky, následkem čehož tu sice budeme mít tzv. "vzdělané", ale ve skutečnosti většinou špatné lékaře, právníky, učitele atd., na něž bude vlastním rizikem každého z nás se obrátit nebo mu důvěřovat.

Z některých skupin obyvatel NIKDY neuděláme (ani pod povinností školní docházky) vzděláníchtivé, natož pak vzdělané občany!

Situace dnes pokročila tak daleko (viz 1. odstavec), že by určitě stálo za to se nad ní hlouběji zamyslet a některé věci, které už bohužel dávno vyčpěly a staly se spíše brzdou kvalitního vzdělání, přehodnotit a změnit.

0 0
možnosti
Foto

Zase tu někdo používá cizí slova, aniž by je definoval. Ale nestačilo by provozovat unisex?

0 0
možnosti
Foto

Až do těch prvních třech hvězdiček to bylo zábavné. Ale jinak, ono to bez školy fakt nejde, to bychom se mohli rovnou vrátit na stromy.

0 0
možnosti
Foto

Máte pravdu jen jste zapomněl dodat, že není třeba aby školy byly povinné a aby je organizoval stát.

2 0
možnosti
OH

No, já si na rozdíl od Vás myslím, že Marie Terezie zavedením povinné školní docházky udělala velký krok k pokroku a osobnímu rozvoji svých poddaných. Rozvolňování povinné školní docházky mi připadá jako krok zpět.

9 0
možnosti
Foto

Marie Terezie reagovala na požadavky svých generálů. Oni totiž skoly byly, jen je neorganizoval panovník. Generálové tvrdili, že ti co absolvovali školu tak ti jsou špatní vojáci, protože místo aby poslouchali a slepě plnili rozkazy, příliš přemýšlí a znevažují autority. Za vzor jim posloužily pruské kadetky, které přesně plnily požadavky vojenských autorit.

Primárním úkolem škol tohoto typu, máme ho do dnes, není osvícení a vzdělanost, ale indoktrinace a tuto úlohu současné školy plní velmi dobře.

3 0
možnosti
VF

I sex má pravidla, také se musí poznávat a učit. Když žáci neabsolvují základy, plní se babyboxy a vraždí se nežádoucí "následky". To jste tím ftipným článkem podělala (jemně řečeno).

3 0
možnosti
Foto

Já si spíš myslím, že se hodně mýlíte vy.

1 0
možnosti
PH

Zajimává alegorie. A teď byste mohla zkusit napsat úvahu o tom, jak by to vypadalo, kdyby se každý člověk vzdělával způsobem, jakým se ve vyspělé společnosti, společensky přijatelnou formou, provozuje sex.

0 0
možnosti
Foto

Na to vám dám odpověď například fungování škol typu Sudbury Valey.

0 0
možnosti
JF

J18i54ř42í 24F59o76g30e77l

5. 5. 2020 12:29

Vy byste měla především najít sama sebe......

0 0
možnosti
  • Počet článků 49
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1674x
Miluju svobodu, Pipi Dlouhou punčochu, cestování a zmrzlinu. Jsem taky matka tří dětí (2002, 2008 a 2019), propagátorka unschoolingu, sebeřízeného vzdělávání, dobrovolnosti a informovanosti v oblasti práv dětí a rodičů ve vzdělávání. Píšu blog s názvem DĚTI JSOU TAKY LIDI, od roku 2012 se podílím na rozvoji iniciativy SvobodaUčení.cz, natáčím videa, přednáším a beseduju.

Seznam rubrik