Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Nejdriv jsem se musel podivat co to ten unschooling vlastne je. Pak preci jen podival na clanek, ale ten je pro mne moc dlouhy a nezazivny. A nakonec se podival na diskusi.

Pripadlo mi to jako diskuse cestaru o problemech makrobiologie. Ale to je zde preci bezne.

0 0
možnosti
Foto

Mám úplně jinou otázku:

Nechala byste se operovat chirurgem, který se vzdělával sám podle vlastního uvážení, nad nímž nevisel Damohklův meč přezkoušení, který nemusel dlouhodobě a složitě prokazovat, zda operovat skutečně umí, zda ví, co dělá, a jak postupovat v případě komplikací?

0 0
možnosti
Foto

M25a41r51t38i35n 89L67ö71w

12. 2. 2019 11:45

To je otazka trochu mimo. Studium mediciny neni statem vynucovano a pokud se nekdo chce stat chirurgem pujde na VS. Unschooling je o vypusteni povinne ZS.Protoze je dokazano ze nutne prerekvizity na VS si detui doplni mnohem rychleji a efektivneji samy pokud se pro to rozhodnou. Deregulace zdravotnictvi aby mohl lecit kdo che a jak chce je jine tema. Ale dokonce i chicrurgie lze delat vyborne bez formalniho vzdelani. Takze me by asi zajimaly spis vysledky konkretnich lidi nez nejaky papir na zdi. https://en.wikipedia.org/wiki/Hamilton_Naki

2 1
možnosti

jsem kritikem českého školství pro jeho stále neopuštěné biflování egyptských faraonů, druhů sinic a všech možných výchov(zrovna te ́d absolvujeme v 6. třídě). Ale zároveň si nedovedu představit, že bych dítě do tohoto systému hodil třeba v 15 letech na střední školu bez předchozí "přípravy". obávám se, že tímto přístupem odsuzujete dceru předem k absolvování maximálně učńáku

1 0
možnosti
Foto

njn, naši sousedi vyskoškoláci preferovali Waldorf. Všechny jejich děti skončily bez maturity, jedno nedodělalo ani učňák. Dnes sází stromy v lese, pěkně do řad... (paradoxně nakonec ten řád stejně musí dodržovat)

0 0
možnosti

Samozřejmě, že vzdělávat děti lze různě. Ale pokud chceme posoudit, zda je běžné plošné vzdělávání dobré nebo ne, je třeba se vrátit úplně na začátek logiky celé věci.

Výchozím bodem je stav, kdy neexistují vůbec žádné školy a všichni rodiče si vyučují své děti samy. Tady je problém v tom, že ne každý rodič umí efektivně učit, různí rodiče mají navíc různou úroveň znalostí, různou trpělivost, řada jich na to nemá čas... V některých případech je i potřeba, aby se vyučovala tatáž verze např. písma nebo číselných vyjádření, tedy aby se v základu všichni učili totéž, jinak by v tom byl potom guláš. Tudíž je efektivnější, pokud se vybere vždy v nějaké skupině lidí jeden člověk s nejlepšími předpoklady, a ten učí najednou třeba 20 dětí. Pak to jde rozšířit i na celou zemi a dotyčné učitele institucionalizovat a centrálně řídit a proškolovat. Jsou pak zajištěny osnovy, obsah učiva je totožný pro všechny, také tempo výuky, navíc učitelé jsou na výuku obecně lepší, než rodiče. Ano, najdou se i špatní učitelé, i rodiče, kteří by byli skvělými učiteli, ale třeba v 90% případů to platí. Samozřejmě, u centralizované výuky hrozí riziko např. řízeného vymývání mozků dětí nějakou ideologií, ale to je markantnější až třeba od střední školy výše. Pokud základní škola bude učit opravdu objektivně neutrální věci typu psaní, čtení, matematika, přírodopis, zeměpis, dějepis (třeba po 2. sv. válku), tak tam moc ideologie nehrozí. A tento sytém je opravdu obecně nejlepší. Ano, mohou existovat konkrétní situace, kdy to nemusí platit a individuální výuka rodiči je efektivnější, než chození do školy, ale jednotlivými výjimkami nelze popírat obecný princip. Navíc ve škole se děti setkají s kolektivem vrstevníků a to je sakra hodnotná škola, kterou v individuálním učebním plánu nezískají (argumenty "dítě si poradí i tak" zde podle mne neplatí, ale to je můj názor...).

1 0
možnosti
Foto

M76a59r26t68i94n 30L71ö70w

12. 2. 2019 11:59

Tohle by platilo v nejakem staickem vesmiru kde deti maji byt co nejpresnejsi kopii rodicu. Jenze deti se rodi prave proto aby si utvorily svuj pohled, nahledly jak ziji starsi lide a hledali vlsatni nove cesty. A dovednosti. Neexistuje nikdo kdo by mohl dite naucit co potrebuje, kazdy muze jen necim inspirovat, ale nemuze nekoho druheho ucit. Vas prispevek se snazi racionalizovat soucasny stav a verim ze pokud si ho po sobe sam znovu prectete uvidite par veci ktere dost hapruj (:v..." a dalsi). Skola vznikla jako nastroj k vychove poddanych a presne to dela. Ucitel sice predava nejakou napl ale podstatou jeho pusobeni je domnutit deti sedet a poslouchat, ucit se nekriticky prijimat sdelene a opakovat zpet presne podle zadani.... To neni vzdelavani, to je vycvik.

1 1
možnosti
Foto

Unschooling je pomatenost, kterou si vysnil jistý "páter Vyklouz" Ivan Illich.

2 2
možnosti
Foto

M55a60r64t49i35n 42L86ö86w

12. 2. 2019 11:52

Neco vecneho nemate?

1 0
možnosti

Myslim, ze alternativni skolstvi ma velky vyznam u urcite casti deti, stejne jako domaci vyuka. Ale vychovavat stylem, ze kdyz nechce dite chodit do skoly, tak tam chodit nemusi, mi pripada az moc. Deti jsou zvidave a na spoustu veci prijdou samy, ale zaroven nezaskodi urcite mantinely a vedeni. Dite by melo vedet, ze ve spolecnosti nejde dovest do krajnosti to, ze si muze clovek delat co chce nebo odmitat to, co nechce. Jestli jeste v 11 letech divka nenasla chut chodit do skoly, neumim si predstavit, jestli a kdy tu chut ziska a pokud do skoly pujde, jak v kolektivu bude schopna obstat. Sebemensi odlisnost muze byt duvodem sikany. Rikate, ze Vam bude stacit, aby byla stastna bez ohledu, jestli pujde dal studovat nebo delat remeslo. Co kdyz ale zjisti, ze se ji nechce delat vubec nic, tedy chodit do prace a bude ji vyhovovat nechat se od Vas zivit? Vase volna vychova ji muze zpusobit ve spolecnosti velkou frustraci i psychicke potize. Presto Vam preji, aby se vam vsem darilo dobre.

6 1
možnosti
Foto

M70a14r20t82i38n 81L38ö97w

12. 2. 2019 11:51

"dovest do krajnosti to, ze si muze clovek delat co chce nebo odmitat to, co nechce" tohle kdyby byla samozrejmost a ne neco neprijatelneho byla by nase spolecnost o hodne lepsi misto k zivotu. To "muset" existuje samo o sobe - prave v tom ze mama ji navzdy zivit nebude a dcera to vi. Pokud si mama neumi obhajit sve hranice neni to chyba unschoolingu. A predbezne nekoho trochu sikanovat aby byl zvykly az ho bude sikanovat i nekdo jiny - to lidem v zivote pomaha jak proboha? Frustraci a psychicke potize proziva masivni cast lidi uz ted. Prave diky tomuhle pristupu k detem.

2 0
možnosti

Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS