Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Myslím, že to řekl doktor Plzák - na každý nástroj se nedá hrát stejně. I dítka nejsou stejná. Tři synové, čtyři vnučky a mrňous pravnuk. Jedna z vnuček určité zákazy potřebuje, ostatní ne. Na druhou stranu věřím, že ta umanutá se v životě lépe prosadí. Co vím ?;-) (Snad ještě i uvidím.)

0 0
možnosti
Foto

Nic nezakazujete? Ani: "Neskákej do silnice, když zrovna projíždí auto, nebo tě zajede!" nebo "Nechoď na okraj lomové stěny, mohla by se s tebou utrhnout, a ty by ses zabil!" nebo "Neškrtej sirkami pod peřinou!....."Nesahej na rozpálená kamna!"..... "Nechoď po úzkém zábradlí nad propastí, není to kladina!"........ "Nepij tu kyselinu sírovou, nemá se sýrem nic společného!".... atp....

1 1
možnosti
Foto

Tohle nemá vůbec žádnou spojitost s tím co píše autorka. Vy jste opravdu dostávala takovéto zákazy? A jak je na vás rodiče vynucovali, když jste je náhodou porušila, nebo jste je neporušovala?

Každý plnohodnotný a všem stranám prospěšný vztah musí být založen na důvěře a vzájemném respektu, který si rozhodně žádnými zákazy, nebo jiným násilím nevynutíte. Jediné co docílíte, že se vás druhá strana bude bát, a ze strachu udělá to co vyžadujete. Jakmile se vám ztratí z dohledu na vaše zákazy si ani nevzpomene. I k dítěti se dá přistupovat jako k malému dospělému.

1 0
možnosti
  • Počet článků 49
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1674x
Miluju svobodu, Pipi Dlouhou punčochu, cestování a zmrzlinu. Jsem taky matka tří dětí (2002, 2008 a 2019), propagátorka unschoolingu, sebeřízeného vzdělávání, dobrovolnosti a informovanosti v oblasti práv dětí a rodičů ve vzdělávání. Píšu blog s názvem DĚTI JSOU TAKY LIDI, od roku 2012 se podílím na rozvoji iniciativy SvobodaUčení.cz, natáčím videa, přednáším a beseduju.

Seznam rubrik