Domácí vzdělávání? Ale já musím pracovat!

13. 04. 2018 18:29:42
Častá otázka nejen na mě, ale na většinu rodin, které mají děti v domácím vzdělávání, bývá: “Jak to ale děláte s prací? Přece musíte z něčeho žít.”

No, znáte to: kdo chce, hledá způsoby, kdo nechce, hledá důvody. Způsobů života a možností je mnoho. I my se svého času uskromnili, prostě proto, že jsme přeskládali priority tak, abychom byli všichni spokojení. Ano, všichni. To slovo je hrozně důležité! Protože maminka, která se obětuje (a vnímá to – vědomě či nevědomě – jako oběť):

  • Není pro dítě takovým vzorem, kterým by pravděpodobně chtěla být, protože obětování se pro druhé není součástí partnerského a vzájemně respektujícího vztahu.
  • Necítí se šťastná, což dítě tak či onak vnímá.
  • Se může dostat do nezáviděníhodné situace až dítě vyroste, osamostatní se a maminka zůstane s prázdnou náručí a v tom horším případě i s výčitkami vůči sobě či ostatním.

Kolik rodin, tolik způsobů života. Stačí vnímat potřeby všech zúčastněných (i ty své) a společně hledat takový model, který vám bude vyhovovat. Někdo je naprosto spokojený v domácnosti s dětmi a ani v nejmenším mu nepřipadá, že se obětuje. Někdo miluje svou práci a nedovede si představit, že by se jí úplně vzdal. Je pravděpodobné, že většina z nás potřebuje nějaký druhý příjem v rodině, i pokud jeden z rodičů pracuje celodenně. Nebo chtějí s dětmi trávit čas oba rodiče a hledají způsob, jak mohou “sladit práci a rodinu”.

Osobně mám pocit, že jsem to v různých fázích života měla různě, ale vždycky jsem byla poměrně akční. Hledala jsem vždycky nové výzvy a projekty, ať už šlo o zakládání mateřského centra, komunitní školy, nebo o různé zajímavé pracovní příležitosti.

Už šest let se věnuji Svobodě učení, projektu, který má pro můj život zatím nejzásadnější význam vůbec (když tedy do projektů nepočítám děti a vztahy :-)). Protože ale ve Svobodě učení pracujeme všichni zadarmo (i když se to při obsáhlosti toho, co všechno SU dělá, může zdát neuvěřitelné), chceme si s dcerou občas někde přivydělat.

Lucie, moje desetiletá dcera, nechodí do školy a miluje zvířata. Už jich má dost doma, ale jedno vytoužené pořád chybí: pes. Takže, když zatím nemá vlastního, co takhle si občas nějakého půjčit? Vzít ho na procházku, dovádět s ním venku a mazlit se. A taky si ho někdy vzít domů na pár dní, když jeho páníček potřebuje odjet. A víte, že existují agentury, které vám tohle všechno splní a ještě vám za to zaplatí? Neuvěřitelné, já vím :-)

Spojily jsme tedy příjemné s užitečným, jednu takovou agenturu jsme našly, prošly přijímacím řízením a máme úžasnou práci! Geniální je na tom celém několik věcí:

  • Dcera se mnou prochází úplně celým procesem: hledání práce, přijímací pohovory, podpis smlouvy, práce samotná, plánování, vykazování, odměňování. Sama vidí a zažívá, jak funguje skutečný život, svět práce a zodpovědnost.
  • Samozřejmě si dělíme výdělek, takže Lucie pokladnička se utěšeně plní.
  • Trávíme spolu spoustu času venku. Chodíme, běháme, aportujeme (hlavně tedy ti psi).
  • Užíváme si to :-)

No, není to práce snů? Pro milovníky zvířat rozhodně ano.

Někdo si chce v práci od dětí odpočinout a není na tom nic špatného. I já se někdy, když vím, že je Lucie s kamarády, nebo u tatínka, nebo si dělá svoje, dost ráda zavřu a píšu, překládám, nebo se ponořím do jiné práce pro Svobodu učení. Taky ale trávím moc ráda čas s dcerou, a když je část toho našeho společného času vyplněná něčím, co přináší radost a je užitečné nejen pro nás, ale i pro někoho dalšího, je to paráda.

A co vy? Máte taky nějakou práci, kterou děláte s dětmi?

Autor: Zdeňka Šíp Staňková | pátek 13.4.2018 18:29 | karma článku: 9.54 | přečteno: 710x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Osobní

Tereza Ledecká

IQ tykve ?

Jednou v Básnících se Štěpán Šafránek zeptal pana profesora, "Jak člověk pozná, že je blb?" Pamatujete, co mu na to odpověděl? "Chytrej člověk to nepozná nikdy, a blbci je to jedno!" Tak vám přeju, ať nikdy nedojdete poznání...

28.3.2024 v 14:15 | Karma článku: 12.36 | Přečteno: 208 |

Lucie Svobodová

Magor

Přátelé, širší rodina - každý reagoval na mé členství odlišně. Někteří na mě neustále křičeli, že jsem magor. Jiní si to pravděpodobně také mysleli, ale rozhodli se nechat si to pro sebe.

28.3.2024 v 8:59 | Karma článku: 13.07 | Přečteno: 1344 | Diskuse

Vlastík Fürst

Pravopis máš hrozný, ale piš dál!

Jaké máte vzpomínky na svá školní léta? Měli jste také svého oblíbeného učitele - učitelku? Nebo jste dokonce byli platonicky zamilovaní do vaší kantorky - kantora?

27.3.2024 v 14:30 | Karma článku: 22.33 | Přečteno: 465 | Diskuse

Tereza Ledecká

Sněžkolezkyně

My Češi jsme pověstní svými nákupními výpravami do Polska, ale věřte, že na dně Lomniczky nic nekoupíte, a ještě za to draze zaplatíte

20.3.2024 v 23:29 | Karma článku: 10.93 | Přečteno: 297 |

Jiří Kačír

Recenze hry Baldur's Gate 3 a nových pravidel D&D 5E

Baldurs Gate 3 je RPG hra postavená na pravidlech Dungeons & Dragons, konkrétně na jejich nejnovější verzi 5E. Oproti verzím 3.5 a 4.0, které se používaly někdy od roku 2000 až do teď, se ve verzi 5E provedla spousta změn.

17.3.2024 v 13:41 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 68 | Diskuse
Počet článků 49 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1673

Miluju svobodu, Pipi Dlouhou punčochu, cestování a zmrzlinu. Jsem taky matka tří dětí (2002, 2008 a 2019), propagátorka unschoolingu, sebeřízeného vzdělávání, dobrovolnosti a informovanosti v oblasti práv dětí a rodičů ve vzdělávání. Píšu blog s názvem DĚTI JSOU TAKY LIDI, od roku 2012 se podílím na rozvoji iniciativy SvobodaUčení.cz, natáčím videa, přednáším a beseduju.

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...