Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Autorko, vemte prosím na vědomí, že povinná školní docházka v našich končinách platí od roku 1869 a již tehdy ji některé vrstvy obyvatelstva neakceptovaly zrovna s nadšením a snažily se ji obcházet.

Pokud by nebylo její nedodržování sankcionováno, došlo by reálně v průběhu několika málo let v některých lokalitách k prudkému zvýšení negramotnosti, což rozhodně není žádoucí.

V praxi je vámi zmiňovaný zákon aplikován opravdu pouze v případech, kdy dochází k úmyslnému opakovanému či dlouhodobému zanedbávání vzdělání, tudíž tam, kde je v péči o potomky "něco špatně".

K vámi kritizovaným možnostem uvolnění z výuky bych jen konstatoval, že naše školy (úřady) v těchto případech postupují velice benevolentně (stejně jako k omluvenkám všeho druhu), neboť například ve Švýcarsku je uvolnění dítěte z výuky ve školním roce za účelem jakési rekreace s rodiči naprosto nemyslitelné.

1 1
možnosti
Foto

To jsou ničím nepodložené domněnky. Svoboda rozhodovat o svých věcech musí být nadřazena násilnému donucení.

0 0
možnosti

Ovšem není jasno, jak se to slučuje s novým trendem, že dítě má právo na vlastní rozhodování a je třeba ho nechat žít, jak se mu zlíbí, nechodit do školy a nepracovat.

0 0
možnosti
Foto

Nový trend je hloupost, pokud tu existuje násilí ze strany státu vůči rodinám, které chtějí své děti vzdělávat mimo státní propagandu.

0 0
možnosti
  • Počet článků 49
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1674x
Miluju svobodu, Pipi Dlouhou punčochu, cestování a zmrzlinu. Jsem taky matka tří dětí (2002, 2008 a 2019), propagátorka unschoolingu, sebeřízeného vzdělávání, dobrovolnosti a informovanosti v oblasti práv dětí a rodičů ve vzdělávání. Píšu blog s názvem DĚTI JSOU TAKY LIDI, od roku 2012 se podílím na rozvoji iniciativy SvobodaUčení.cz, natáčím videa, přednáším a beseduju.

Seznam rubrik