Diskuse

Ruka na plotně

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Ten článek je SCESTNBY. očekává totiž, že lidé, kteří se do depresivní situace dostanou to řešení MAJÍ. A to je právě ta nejhorší chyba.

'

Všichni lidi které znám a jsou v takové situaci (sebe nevyjímaje) udělali obvykle DESITKY NE LI STOVKY POKUSU, jak se z ní dostat. Jak se těm "elektrošokům vyhnout". Beznaděj nepřišla NIKDY jao jednorázový stimul a jednorázová krize. Teprve když dlouhodobě selhávají VŠECHNA ŘEŠENÍ. nebo když pokus o řešení situace vždy jen zhorší, pak se něco přetrhne a zlomí. A takoví lidé se už nikdy nemohou nijak napravit. Člověk má jen LIMITOVANÉ množství sil a tyto se mu obnovují KONECNYM TEMPEM. A jak to jenou praskne, je to všechno nadobvro pryč.

Tenhle článek je dokonce nebezpečný. Obsahuje věci, kterým já říkám AKUZAČNÍ BLUD. Typické obvinění, že si za svoji depresi můžýe člověk vždy sám, že je to vždy on, kdo se dostatečně nesnaží. Vychází z chybného předpokladu, že člověk je schopen stoprocentně domslt a předvídat důsledky svých kroků (Ani ti nejmoudřejší nevidí do všech konců - Gandalf), že jakékoliv výsledky které člověk má závisí výhradně na jeho úsilí (nezávisí. štěstí podpora sociální okolí atd, vše má vliv) a tak dále. A když to nejde a něco člověka zlomí, je to JEHO chyba . Víš mami já za to nemůžui že jsem zlomil tu tužku. To ona byla jen špatně vyrobená měla být silnější.

A to je špatně.

1 0
možnosti
Foto

Chci se jen zeptat – to se školy fakt za posledních třeba dvacet let tak markantně zhoršily? Tím způsobem, že z celkem normálních míst se stalo doslova peklo k nevydržení? Protože já jako asi většina dětí jsem taky kolikrát nechtěla do školy.. určitě bych si byla uměla představit zábavnější program.. nebo jsem neměla úkol.. nenaučila se na písemku.. Ale jsem ráda, že "za mnou rodiče nestáli", nebo bych teď mohla někde třeba vybírat popelnice ;-D

4 0
možnosti
Foto

Škola, ta základní je velmi podobná vězení. Pokud tedy učitelé nemají možnost chovat se vůči žákům jako nekompromisní bachaři, děti se budou bouřit a dávat najevo svou nechuť k tomuto násilí, které je nutí dělat něco, co dělat nechtějí. (tím nemyslím vzdělávání, protože děti se umí vzdělávat samy)

Víc byste pochopila po přečtení studia, které prováděl Peter Gray.

http://www.svobodauceni.cz/clanek/category/svoboda-uceni/

2 2
možnosti
Foto

Mám na mysli systém povinné školní docházky, který často z dětí vyrábí klienty psychologických a psychiatrických poraden. Ano, dělají to i někteří rodiče. To ale není důvod, abychom my všichni povinně vystavovali své děti jednání, které je právě naučené bezmocnosti zhusta učí.

Zdroj: http://zdenkastankova.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=603291

Ty klienty psychologických a psychiatrických poraden opravdu z větší části dělají rodiče.

Pokud vím, možnost domácího vzdělávání existuje, tak mám pocit, že se autorka vlamuje do otevřených dveří.

Kromě toho, kolik rodičů dětí školou povinných je schopno domácí výuky???

3 1
možnosti
Foto

Víte, já s tím mám trochu problém. Rodiče, kteří jsou schopni domácí výuky jsou vzdělaní lidé, kteří získali vzdělání školní docházkou, ať už v úvodu povinnou, nebo následně na SŠ, resp. VŠ. Tedy využili systém, který následně kritizují, čerpali z něj možnosti, finance.

A následně, když by měli sami pracovat, zůstanou doma vzdělávat děti, protože vzdělávací systém je špatný, nicméně oni z něj "vylezli" dostatečně vzdělaní, aby mohli vzdělávat lépe.

Když se to napíše, jeví se mi to poněkud absurdní.

Takže v USA ano, tam je VŠ vzdělávání placené. Ale...co s tím u nás?

3 0
možnosti
Foto

Jojo, přestaneme děti vést ke vzdělání, zrušíme školní docházku. Taky očkování, porodnice, systémové zdravotnictví. A postupně se vrátíme na stromy...

x

Ale to vlastně ne, budeme mít na všechno nárok (na bydlení, pobyt v nemocnici, na cokoliv). Jenže...kdo to z těch nevzdělaných lidí zařídí?

4 0
možnosti

Věřím, že je v tom kus velké pravdy. Co ale mají dělat rodiče, kteří si nemohou dovolit své dítě doma vzdělávat? Učit doma látku 1.stupně- na to je potřeba alespoń maturita. Na 2.st.- to už potřeba vysokoškolské vzdělání. Takže jednou věcí je vzdělání rodičů. Druhou věcí jsou finance. Spousta rodin potřebuje dva platy k tomu,aby rodina mohla fungovat. Když jeden zůstane doma, může to situaci rodiny zhoršit. Třetí věcí je pak vzdělávání dětí s nějakou vývojovou poruchou- např. autismem( či Asperger. syndromem), ADHD, Tourett, apod: někdy i vysokoškolsky vzdělaní rodiče nemohou nervově vydržet vzdělávání těchto dětí. A nejen nervově. Zde je zapotřebí i spec. způsobu výuky.

1 0
možnosti
Foto

Autorka nechce nikomu zakázat chodit do školy ani nenavrhuje rušit školy.

2 0
možnosti

Autorka by mohla dělat z fleku mluvčí českým Romům. :-)

2 1
možnosti
Foto

To by chtělo nějak blíže vysvětlit, nebo snad reagujete na nějaký jiný blog ?!

1 0
možnosti
Foto

Zlatá slova !

Povinná školní docházka je reliktem absolutismu. Zavedla ji nikým nevolená císařovna. Není důvod tuto povinnost z hlubin císařské diktatury nadále dodržovat.

1 4
možnosti
Foto

Ale že vás tam naučili hezky psát, co?

1 0
možnosti